۱۳۸۷ فروردین ۲۳, جمعه

شانس یافتن سیاراتی شبیه زمین


از سالهای اولیه­ی 1990 اخترشناسان بیش از 200سیاره یافته­اند که به دور ستارگانی به غیر از خورشید ما در چرخشند. به همین خاطر آنها را سیارات فرا خورشیدی می­نامند. این سیارات توسط دو تکنیک که هر دو اساسا به سیارات پرجرمی که نزدیک به ستاره­ی مادر می­گردند حساس هستند کشف شدند. در تکنیک اول این سیارات را می­توان از روی تاثیر گرانشی­ای که روی ستاره­ی مادر می­گذارند شناخت. همچنان که سیاره­ی فرا خورشیدی حرکت میکند، ستاره به جلو و عقب منحرف می­شود. با اندازه­گیری این حرکت ستاره­ی مادر اختر­شناسان پی به وجود سیاره میبرند. در راه دوم تکنیک جستجوی گذر به دنبال تغییراتی در نور دریافتی از ستاره هنگامی که سیاره از مقابل آن می­گذرد می­گردد.
اما روشهای گفته شده هیچ یک برای کشف سیاراتی در اندازه­های زمین مناسب نیستند. تاکنون سیاراتی که از روشها شناخته شده­اند همگی سیارات غول پیکر گازی هستند که نزدیک به ستاره­ی مادر در حرکتند. ( به همین دلیل آنها را 'hot Jupiters' می­نامند. )
دوربین RISE عمدتا برای یافتن سیاراتی هم جرم زمین که به دور ستارگان می­گردند طراحی شده است. با استفاده از RISE دانشمندان به کمک تکنیکی به نام زمان گذر(transit timing) سعی در یافتن سیارات فراخورشیدی دارند. تکنیک زمان گذر بز این اساس کار می­کند که سیاره­ی مشتری داغی که به دور میزبان خود می­گردد دوره­­ی گردش ثابتی دارد. و بنابراین در زمانهای مشخص و قابل پیش بینی­ای مانع رسیدن قسمتی از نور ستاره­ی مادر خود به زمین خواهد شد. در زمان گذر سیاره RISE می­تواند با دقت زیادی کم و زیاد شدن نور دریافتی از ستاره را اندازه بگیرد.
با مشاهده و اندازه­گیری زمان گذر hot Jupiter ها دانشمندان امید دارند تغییرات کوچکی را که در پریود گردش آنها ایجاد می­شود، و به دلیل اثر گرانشی سیارات دیگر در سیستمی مشابه پدید می­آید، پیدا کنند. در بهترین وضعیت سیاراتی در اندازه­ی زمین نیز قابل کشف هستند.
شبنم اصلانی

هیچ نظری موجود نیست: